Archiwa Bene Gesserit - strona główna Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Wrzesień 05, 2010, 12:41:03 am
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja

+  Forum dyskusyjne Archiwów Bene Gesserit
|-+  Kroniki Diuny
| |-+  Preludium do Diuny i Legendy Diuny
| | |-+  Bitwa pod Corrinem
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 [3] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Bitwa pod Corrinem  (Przeczytany 4055 razy)
RasTafari
Newbie
*

Odp: Bitwa pod Corrinem
« Odpowiedz #30 : Październik 30, 2009, 01:04:02 pm »

nie będę kopiował bo za dużo miejsca zajmie ale podpisuję się pod całą rozciągłością postu umesh'a a w szczególności pod zdaniem
Do tej trylogii nigdy nie powrócę. A Diunę F. Herberta czytałem już 7 razy
z małą tylko uwagą, iż na razie przerobiłem sagę w różnym stopniu kilkakrotnie  Duży uśmiech

Pierwsze spostrzeżenie to takie, iż spokojnie można by te wszystkie trzy tomy (czyli 2241 stron) obciąć od dwie trzecie (czyli pozostawić 747 stron) i byłoby to z wyraźną korzyścią dla całej powieści, no ale spółka KJA&BA mają chyba płacone od strony więc starają się rozwlekać nic niewnoszące wątki do rozmiarów lichtugi.

Wynikające z pierwszego spostrzeżenia drugie spostrzeżenie jest takie, iż książka jest (mam na myśli wszystkie trzy tomy) potwornie nudna, chociaż może to nie jest właściwe sformułowanie, bardziej na miejscu było by powiedzieć, że książka jest mało emocjonująca, rozwlekła i prawie całkowicie niewciągająca. "Bitwę" tak mniej więcej od połowy to już na siłę brałem, żeby tylko TO skończyć. Zakończenie też badziewne straszliwie, zresztą utrzymujące poziom całej sagi niestety Smutny.

Saga ta była zapowiadana jako ukazanie walki człowieka z maszyną na tle wielkich przekształceń świata i okresu powstawania najważniejszych aktorów Kronik. Wiedziony tą myślą liczyłem na jakieś wiekopomne dzieło o charakterze traktatu tenscendentalno-filozoficznego z dużą domieszką historii, religii i męczeństwa a otrzymałem papkę, czytadło pokroju "Miecza Prawdy" Goodkinda. Zawód na całej linii...

Myślę sobie - ok, Brandon z Kevinem to nie Frank, niech im będzie. Niestety fabularnie książka również stoi na słabym poziomie. W trakcie czytania cały czas ma się wrażenie, iż panowie na siłę wpychają jak najwięcej wątków się da, nie specjalnie zastanawiając się po co, na co, gdzie, jak i czemu mają one służyć, tak więc akcji jest w powieści od groma tylko jest ona płytka i miałka niestety.

Co do najważniejszych postaci i wątków ich dotyczących. Uhhhh, żeby powiedzieć, że postacie są papierowe, jednowymiarowe i bez życia to jakby im komplementy prawić. To samo tyczy się fabuły, prosta i bez polotu, po przeczytaniu dobrej książki [w trakcie czytania również(np. Diuny  Uśmiech ] zastanawiałem się nad samym sensem tego wszystkiego, nad implikacjami jakie wynikały z decyzji poszczególnych bohaterów, smakowałem świat przedstawiony wszystkimi zmysłami niemalże, tutaj tego nie ma, bierzesz książkę, czytasz i odkładasz, przechodzi to przez ciebie jak śliwki popite wodą, zero wartości odżywczych a jedynie wielka sra#@ka.

Dwie kwestie, które zawsze poruszały moje zmysły. Skąd się wzięła słynna nienawiść pomiędzy Domami Atrydów i Harkonnenów oraz skąd się wzięły Bene Geserit, no tutaj to po prostu litość i trwoga. Co do pierwszego, żeby nie spojlerować to napiszę, iż to jest śmiech na sali a próba uzasadnienia tej decyzji przez autorów jest śmieszna i zgodna z zasadą "jeżeli wystarczająco długo będę coś powtarzał to stanie się to prawdą". W kwestii Zakonu Żeńskiego, jak również innych wielkich szkół, wątki te wyskakują nagle jak króliki z kapelusza, jedynie historia Normy Cenvy jest jako tako składna chociaż tak dziadowsko bzdetna (chodzi o wszystkie przemiany), iż sprawia wrażenie jakby była zupełnie z innego uniwersum (z Gwiezdnych Wojen na przykład  Język).

Ostatnia sprawa to kwestia chronologii, gdy zaczynałem "Dżihad" sprawiało mi dużą mentalną trudność ciągłe przyspieszanie i zwalnianie czasowe powieści (to samo zastrzeżenie mam do Goodkinda), to tak jakbym siedział w samochodzie, który spod każdych świateł ostro przyspiesza by po stu metrach na kolejnych ostro hamować i tak przez całe miasto, no to się po prostu można wyży@#ć. Jak dla mnie sztuką jest gdy autor potrafi monotonne sytuacje przedstawić tak aby były ciekawe i wciągające a szybko akcję pokazywać w formie zwartej, tutaj mamy na odwrót. Nagminne są skoki o dzień, miesiąc, rok czy nawet o dziesięciolecia następujące po sobie, także widz, o przepraszam, czytelnik zanim się połapie ile czasu minęło od ostatniego spotkania z danym bohaterem skończy zapewne dany rozdział.

Teraz już na pewno ostatni wątek. Rozdziały. Brak mi słów. Jak można w powieści liczącej 2241 stron robić rozdziały co kilka, a czasami wręcz co dwie strony?! No ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia, cóż...

Podsumowując Legendy są kiepskie i odstają bardzo ale to bardzo od Kronik a tym bardziej od moich wyobrażeń o Legendach (no to akurat bardzo subiektywna ocena  Mrugnięcie) niestety odstawanie to nie kończy się li tylko na moich własnych odczuciach, lecz na samej treści i formie, która sprawia, iż za opis tego "dzieła" wystarczy jedno słowo: CZYTADŁO.

Na koniec aby odnieść się do postu umesh'a pragnę go zacytować jako podsumowanie tego postu oraz całych Legend
Pocieszam się, że na półce będą wyglądać pieknie

Pozdrawiam
kefaa7
Newbie
*

Odp: Bitwa pod Corrinem
« Odpowiedz #31 : Listopad 16, 2009, 02:47:08 am »

Witam. Nie zdziwiłbym się, gdyby każda książka, każdy skrawek tekstu były bardzo cenne. Dużo bardziej nawet niż by się wydawało nam czytającym je. Przepraszam, że idę na łatwiznę ale proszę Was o pomoc w odszukaniu pewnej informacji. Gdzieś w "Dżichadzie ..." (W drugim tomie Legend) pada wypowiedź, że potencjalna liczba ludności Ziemi mogłaby wynosić ponad trzydzieści siedem miliardów. Ponieważ książka jest dość obszerna ponowne przeczytanie było by dość czasochłonne a przerzucanie kartek niestety nie przyniosło mi oczekiwanych rezultatów. Zdaje się, że zdanie to pada nieźle po połowie objętości tomu. Bardzo proszę, gdyby Ktoś z Was, w trakcie lektury, natrafił na to zdanie o możliwie precyzyjne wskazówki, gdzie dokładnie znajduje się. I jeszcze prośba do Sir-Killera.
Gdybyś się nie obraził to proszę o wyjaśnienie kodu: L' & # 65533; . Gdyby zawierał on jakieś znaczenie wstydliwe, drażliwe proszę o przesłanie wyjaśnienia na mój adres kefaa7@o2.pl . Z góry dziękuję. Jeśli chodzi o kod to w oryginale znaki są bardziej zbite a L i ' nie stanowią osobnych znaków.Pozdrawiam Piotrek.02:48. Zawstydzony  
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2009, 02:49:36 am wysłane przez kefaa7 » Zapisane

Przepraszam za ewentualne plagiaty. "Anarchiuszu" bądź pozdrowiony. Pozdrawiam kefaa7.
Strony: 1 2 [3] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!