Strony: [1]
|
 |
|
Autor
|
Wątek: Inni wielcy pisarze S-F (Przeczytany 959 razy)
|
Orochimaru
Jr. Member

|
Zabrakło mi na forum takiego tematu więc postanowiłem taki założyć. Z góry przyznaję się że moją przygodę z tym gatunkiem literackim zacząłem od opowiadań Georga R. R. Martina, że wspomnę takie słynne utwory jak "Pieśń dla Lyanny" czy "Piaseczniki". Jednak utworów wspomnianego autora było więcej....no i tak przez czysty przypadek kupiłem nowe wydanie Diuny. Mój przyjaciel sporo czasu mnie namawiał bym poczytała ale po pierwsze książka byłą trudno osiągalna a pod drugie ten gatunek fantastyki jakoś mnie nie kręcił. Jednak przełamałem się dzięki martinowi no i pięknemu wydaniu Diuny rzecz jasna- które bardziej zachęcało do czytania niż wcześniejsze -głownie grafiki były jakieś takie. Na chwilę obecną szukam i czytam kto jeszcze jest wart polecenia z pisarzy tego gatunku. Z tego co udało mi się dowiedzieć wart uwagi jest jeszcze Isaac Asimov i Dan Simmons. I co do tego ostatniego pana mam pytanie : Czy warto kupować ten jego czteroksiąg ( Hyperion Cantos)? Czy polecicie coś jeszcze ? Jako wielki miłośnik smoków i magii wolę spotkania z s-f na najwyższym poziomie  i szkoda mi czasu na jakiś słabych autorów. Ale jeszcze kilka słów o samym wątku- tytuł ma nieco prowokować piszcie tu o wszystkich pisarzach których lubicie i którzy waszym zdaniem są warci uwagi. Mam nadzieję, że wątek jest umieszczony w dobrym dziale.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2009, 12:55:31 am wysłane przez Orochimaru »
|
|
|
|
|
Dariusz I Dracul
Full Member

|
I co do tego ostatniego pana mam pytanie : Czy warto kupować ten jego czteroksiąg (Hyperion Cantos)? warto, jest ciekawe i zaskakujące A co do innych autorów, to oczywiście Tolkien, Clark, Heinlein, Lewis, Harrison, Dick, no i z polskich to Grzędowicz, Piekara, Sapkowski, Pilipiuk. No ale co kto lubi, niektórzy mają specyficzne pióro i trzeba być dziwnym by ich lubić.
|
|
|
|
|
|
"Wszystkie rządy musza borykać się z powracającym problemem: władza zawsze przyciąga osobowości patologiczne. To nie sama władza deprawuje, lecz stanowi magnes dla podatnych na deprawację. Tacy ludzie mają skłonności do upajania się przemocą. Szybko staje się ona ich nałogiem"
|
|
|
Orochimaru
Jr. Member

|
I co do tego ostatniego pana mam pytanie : Czy warto kupować ten jego czteroksiąg (Hyperion Cantos)? warto, jest ciekawe i zaskakujące A co do innych autorów, to oczywiście Tolkien, Clark, Heinlein, Lewis, Harrison, Dick, no i z polskich to Grzędowicz, Piekara, Sapkowski, Pilipiuk. No ale co kto lubi, niektórzy mają specyficzne pióro i trzeba być dziwnym by ich lubić. THx za info o Simmonsie , co do reszty pisarzy to sporo z wymienionych to pisarze fantasy (że o Lewisie i Tolkienie nie wspomnę) których zresztą znam. Chodziło mi o Interesujących pisarzy S-F a nie Fantasy (ich jakoś potrafię wyszukać  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kefaa7
Newbie

|
Witam Wszystkich. Jeśli chodzi o "Piaseczniki". Po fantastyce naukowej w wydaniu takich tytułów jak" "Relax" i "Alfa" z dużą ciekawością zacząłem czytanie, wówczas jeszcze, nowego czasopisma "Fantastyka". Kiedy doszedłem do utworu "Piaseczniki" wręcz odczułem, co to znaczy, a właściwie co może znaczyć, Science Fiction. Po opowiadaniach i innych większych utworach, podobno także autorstwa oficerów tajnych służb PRL, poczułem się, tak podejrzewam, jak ludzie w XIX wieku, którzy dowiedzieli się o sposobie rozmnażania przynajmniej niektórych owadów(os?) i zwątpili w dobroć Boga. To straszliwe sprzężenie między głównym bohaterem "Piaseczników" a jego "Podopiecznymi" spowodowało, że na długie lata rozstałem się z "Fantastyką". Teraz, po lekturze licznych utworów o wiele bardziej "drapieżnych" od "Piaseczników", te "ramotki" fantastyczno-naukowe wspominam z ogromnym sentymentem. Nie wymieniam nazwisk Autorów, bo może jeszcze gdzieś uda się te Tytuły zdobyć. A zresztą, co mi tam: Marta Tomaszewska, Kirył Bułyczow(Świeć Panie nad Ich Duszami), Zbigniew Prostak (wcale nie taki "nieobyty"), Jacek Izworski, p.Petecki, Konrad Fijałkowski, Maciej Kuczyński, Wiktor Żwikiewicz. Ze Science Fiction: Ann MacCaffrey (na szczęście, mam nadzieję, jeszcze żyje), Roy Bradbury, p. Van Vogt,Pozdrawiam Piotrek, Środa, 2009_12_23_17_33, <jwo>
|
|
|
|
|
|
Przepraszam za ewentualne plagiaty. "Anarchiuszu" bądź pozdrowiony. Pozdrawiam kefaa7.
|
|
|
|
|
Orochimaru
Jr. Member

|
Ostatnio czytam Gene Wolf'a i jego Księgę Długiego Słońca od Książnicy(tu zachęcam bo cały komplet można na allegro mieć za cenę jednego tomu Kronik Diuny). Uważam że to na prawdę kawał dobrej literatury tak pod względem językowym jak fabularnym- kończę 3ci tom i wydarzenia dopiero teraz ładnie zaczęły się zazębiać- mówię wam mistrzostwo. Cokolwiek napiszę o tym autorze czy cyklu nie odda to niesamowitego klimatu i opowieści jaka toczy sie przed naszymi oczyma. Jest jedno ALE jeśli styl Le Guin wam nie pasuje lub nudzi to istnieje niebezpieczeństwo że i tu będzie podobnie. Czytając KNS trzeba być zainteresowanym(z braku innego słowa) i skupionym na lekturze a ta się odwdzięczy, niemniej nie jest to książka dla wszystkich- gdybym zaczął ją czytać w wieku w którym wielce zachwycałem się Goodkindem raczej bym nie przeczytał 1 tomu, dlatego lojalnie ostrzegam. Dlaczgo wobec tego zachecam, bo jak napisałem wyżej to znakomity cykl ale dla nielicznych, no i Wolfa i jego słoneczne cykle trudno u nas dostać! Wydawcy nie kwapią się by wolfa wydawać bo nie jest to autor na którym zarobią. Ja sam ma problem bo chcąc mieć całość słonecznych cykli nie wiem skąd wytrzasnę Księgę Długiego Słońca której nie mogę znaleźć dosłownie nigdzie. W dodatku wiele wskazuje że ten wielki autor nie będzie u nas wydawany w najbliższym czasie(solar cycle). Dlatego macie drodzy koledzy ostatnią- tak mi się zdaje - okazję by nabyć ten niezwykły cykl. Piszę o niem nie bez kozery ponieważ KNS to swoisty mariaż Fantazy i SF, w mojej ocenie lepszego nie spotkałem...no cóż chyba żę Diunę nazwać Fantasy ..ale to temat na inny wątek  Niemniej Orochimaru POLECA!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|