Archiwa Bene Gesserit - strona główna Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Wrzesień 05, 2010, 12:41:25 am
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja

+  Forum dyskusyjne Archiwów Bene Gesserit
|-+  Kroniki Diuny
| |-+  Kroniki Diuny (oryginalna seria Franka Herberta)
| | |-+  Kroniki Diuny - nowa edycja Rebisu
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Kroniki Diuny - nowa edycja Rebisu  (Przeczytany 26434 razy)
Master
Jr. Member
**

Odp: Kroniki Diuny - nowa edycja Rebisu
« Odpowiedz #195 : Luty 21, 2010, 07:24:22 pm »

Nie głupi pomysł Orochimaru. Rebis mógłby za jakiś czas wypuścić takie pocketowe wydanie, np. żeby sobie ludzie czytali w podróży. Aż szkoda wynosić z domu te nowe wydanie...
Kwisatz
Full Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #196 : Luty 21, 2010, 08:48:16 pm »

IMHO pockety (mniej lub bardziej) juz byly w wykonaniu Phantomu i Zysku. Rebis raczej sie nie zdecyduje na obnizenie jakosci i taka "masowke". Poza tym wydanie w twardej oprawie sprzedaje sie rewelacyjnie (juz 7 dodruk pierwszej Diuny), wiec po co kanibalizowac ich sprzedaz - to jak strzal w stope Mrugnięcie
Poza tym Rebis wlasnie dostal nagrode wydawcy roku miedzy innymi za swietne wydania ksiazek, wiec raczej nie zniza lotow: http://www.rebis.com.pl/rebis/public/news/news.html?co=print&id=1442&instance=1000&lang=pl&parent=0
Orochimaru
Jr. Member
**

« Odpowiedz #197 : Luty 22, 2010, 08:54:35 pm »

Czy ja wiem czy taki strzał w stopę?
Wiesz, wydaje mi się, że nowe wydanie w końcu znajdzie tych odbiorców których ma lecz nadal będzie grono ludzi którzy chętnie by książkę przeczytali i kupili  ale nie w tej cenie. Ja sam chętnie kupię pocket właśnie ze względu na fakt że aż szkoda z takim wydaniem wychodzić czy czytać kilka razy...wiem może skrzywione podejście ale myślę że za 2-3 lata od skończenia edycji bibliofilskiej to pocket by fajnie się wpasował Mrugnięcie
Co do pozostałych wydawców to nie były chyba stricte pocketowe wydania...a jeśli nawet tu byłby ten nowy przekład:P
Kwisatz
Full Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #198 : Luty 22, 2010, 09:38:39 pm »

Dlatego napisałem mniej lub bardziej - bo to były pockety na większą kieszeń Mrugnięcie
Nadal uważam, że w najbliższej przyszłości na takie wydanie nie ma szans. Zwłaszcza, że cały czas są dodruki wszystkich części na czele z Diuną, więc dopóki one się będą sprzedawać to nie widzę tu za bardzo miejsca na  pocketa. Raczej czekam na wydanie jeszcze bardziej ekskluzywne niż ma to miejsce teraz. I może się kiedyś doczekam... Mrugnięcie

A tymczasem zapraszam na wystawy rysunków z Kronik, jak i różnych światowych wydań - zwłaszcza wydawnictwa nomen-omen POCKET z Francji, w Wieluniu (1.03-30.04) i w Gnieźnie (11.03-15.05). W tym drugim mieście będę miał krótkie wystąpienie na wernisażu 11.03 o 18.00 a dwa dni później godzinny wykład o tym jakie to wydania Diuny i dlaczego warto mieć Mrugnięcie

PS: Dodam tylko, że kolekcjonuję też dodruki Rebisu z każdego kolejnego roku Mrugnięcie
Orochimaru
Jr. Member
**

« Odpowiedz #199 : Luty 23, 2010, 12:17:25 am »

Kwisatz  - moja babcia uważała że wywalam kasę w błoto jak kupiłem przekład Marii i Cezarego Frąców LOTRa ...poprzedni miałem Łozińskiego notabene nadal mam do niego sentymenty (nie bić !) Chichot
A tu takie cuś, stary skąd ty masz na to pieniądze :O
Zazdroszczę koledze , a całych zbiorów gratuluję, aż się dziwię że Telexpres nie wpisał Cię do galerii ludzi pozytywnie zakręconych Chichot
Kwisatz
Full Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #200 : Luty 23, 2010, 01:27:53 am »

Hehe, pieniądze zawsze się muszą znaleźć - szkoda, że nie na ulicy Mrugnięcie

Dzięki za pozytywny oddźwięk Mrugnięcie Mi wystarczy (jak na razie) podziw ze strony wnuka Franka - Byrona Merrita i dostrzeżenie ze strony Kevina Andersona. Teraz myślę intensywnie jak tu się spotkać z Brianem Mrugnięcie [żadne z powyższych nie było żartem]

A jeśli chodzi o polskie wydania tego co jest związane z Herbertem - to staram się jak mogę by mieć komplet.

Na razie mam oba wydania Iskier, 3 druki Diuny Phantom Pressu i oczywiście cały komplet, 2 wydania Zysku i trzecie zbiorcze z Mesjaszem, 4 wydania Diuny Rebisu (lecę tylko różnymi rocznikami, bo inaczej nie sposób ich odróżnić w późniejszych dodrukach) i po parę każdej innej części. W sumie z innymi powieściami samego Franka wychodzi troche ponad 50 książek po polsku. Do tego jeszcze parę wydań Briana Zysku i Rebisu i parę pomniejszych ciekawostek - łącznie z wydaniami bez praw autorskich i fanzinem, który wydawał nasz Admin - Slavo.

Ale to i tak mizernie wygląda w porównaniu do ponad 200 wydań francuskich - właśnie za parę dni ruszam na podbój tego kraju i będę się starał powrócić z pełną walizą nowych nabytków Mrugnięcie

Sorry za ten offtop, w sumie to jest chyba najdłuższy wątek na tym forum.

A tak w ogóle to prosiłbym o ujawnienie się czy są tu jeszcze jacyś inni kolekcjonerzy Diun. W końcu te moje wykłady z życia wzięte może by się komuś przydały i niosły swego rodzaju inspirację Mrugnięcie
kefaa7
Newbie
*

« Odpowiedz #201 : Marzec 25, 2010, 05:40:11 am »

Ave "Kwizatz". Mam nadzieję, że nie zniechęci Cię moje pytanie, a właściwie Prośba. Napisałeś, że wybierasz się do Francji. Jeśli byś mógł, i miał na tyle chęci, chciałbym prosić Cię, o nawiązanie Łączności, jeśli jest to jeszcze możliwe, z Monsieur Jean Michael Jarre-em. Co prawda Jego Twórczość jest związana bardziej z typową Fantastyką Naukową, ale jakby nie było "Diuna" to też Fantastyka. Zajmuję Twoją uwagę, bo Strona Tego Artysty, u nas,jest jakaś taka w Stanie "Letargu". Pozdrów, jeśli Zechcesz, Wszystkich Napotkanych Celtów(może i Iberów). Pozdrawiam Piotr Jaworski, [Proszę na forum nie podawać prywatnych adresów, gdyż nie ma możliwości sprawdzenia, czy podajesz własny. Przeslij konkretnej osobie prywatną wiadomość. Admin] ,POLSKA, [00-48] (0-48) 664-24-62. kefaa7@o2.pl , kefaa7@interia.pl . Da zdrave Slavia. "Pravda viteżi". " ... a Polska powinna Trwać wiecznie (W Nieskończsoność, dopisek mój:kefaa7. "Na Zawsze". "Po Wsze Czasy".)" Wincenty Witos [:Koniczynka:] PSL. Let God Bless Enya. A Ważenu Damu Helenu Vondrackovou takoże! Led God Bless Monsiueur Jean Michael Jarre, Createur de "Equinoxe"-ALBUM et "Keltoi" del Europe en Block. "Iść, ciągle iść, w Stronę Słońca" Zespół "2 + 1".
Res Publica Polona, Mazovia. Czwartek-Thursdey, <jwo>, 2010_03_25_05_29.
Bóg Zapłać. Wasz, a może i mój.
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2010, 12:50:05 pm wysłane przez Slavo (Admin) » Zapisane

Przepraszam za ewentualne plagiaty. "Anarchiuszu" bądź pozdrowiony. Pozdrawiam kefaa7.
Kwisatz
Full Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #202 : Marzec 31, 2010, 09:02:10 am »

Lacznosc mozna nawiazac z dowolnego punktu globu - do tego sluzy internet. Mi sie udalo takowa nawiazac swego czasu z Kevinem J. Andersonem Mrugnięcie
A z Francji zdazylem wrocic 2 tygodnie przed napisaniem poprzedniego posta Mrugnięcie

Nawiazalem za to lacznosc i nabylem 20 ksiazeczek Franka na wylacznosc z pewnym bukinista spod Katedry Notre Dame. Co ciekawe specjalizuje sie on wylacznie w sci-fi i na dodatek zna wielu autorow i sam jest chyba znany. Jak bylem u niego po raz drugi to wlasnie TV krecilo z nim wywiad, a za pierwszym razem tez mi o takich wywiadach opowiadal - niesamowite Mrugnięcie
W kazdym razie kolekcja powiekszona o jakies 35 francuskich wydan - zostalo jeszcze ponad 100 z tego kraju.
kefaa7
Newbie
*

« Odpowiedz #203 : Marzec 31, 2010, 09:48:57 am »

Gratuluję możliwości Zwiedzania Świata i możliwości Poznawania Ciekawych Ludzi. I Dziękuję za Odpowiedź. Piotrek "Człowiek z Grójca". Środa-Wednesday, <jwo>, 2010_03_31_10_40. [CG].
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2010, 09:54:42 am wysłane przez kefaa7 » Zapisane

Przepraszam za ewentualne plagiaty. "Anarchiuszu" bądź pozdrowiony. Pozdrawiam kefaa7.
killy9999
Newbie
*

STFW & RTFM

« Odpowiedz #204 : Kwiecień 05, 2010, 05:04:55 pm »

Właśnie skończyłem czytać Heretyków. Po pierwsze, bardzo podoba mi się przekład pana Michowskiego. O ile tłumaczenie Marszała momentami wydawało mi się dziwne i często sięgałem do oryginału w celu porównań, tak tutaj nie mam zastrzeżeń (przyzwyczaiłem się już do rybomównych Uśmiech ). Po drugie, świetna korekta (wyłapałem tylko jedna literówkę, co przy książce liczącej 550 stron jest bardzo dobrym wynikiem).
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2010, 05:10:40 pm wysłane przez killy9999 » Zapisane

Kwisatz
Full Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #205 : Kwiecień 05, 2010, 05:17:44 pm »

Proponuje przeslac namiary na te literowke do Slava, wtedy kolejny print bedzie perfekcyjny Mrugnięcie Ja tak swego czasu robilem.
ill
Newbie
*

« Odpowiedz #206 : Sierpień 06, 2010, 12:22:43 am »

kiedy  mozna spodziewac sie 6 tomnu w wydaniu rebisu? o ile mnie pamiec nie myli byl zapowiadany na sierpien, ale ani w nowosciach ani w zapowiedziach nic nie widze...
RasTafari
Newbie
*

« Odpowiedz #207 : Sierpień 06, 2010, 11:08:28 am »

o ile mnie pamiec nie myli byl zapowiadany na sierpien, ale ani w nowosciach ani w zapowiedziach nic nie widze...
Wysłany przez: Kwisatz    Wysła

no to słabo gdyż ja sobie kupiłem Łowców, lecz najpierw postanowiłem sobie przypomnieć Heretyków i Kapitułę, tak więc po przeczytaniu Heretyków Rebisu będę musiał wrócić do Jeżyńskiego a potem znów do Rebisu, a tak chciałem wszystko w nowym wydaniu "zaliczyć"  Niezdecydowany
Kwisatz
Full Member

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #208 : Sierpień 06, 2010, 11:28:12 am »

Ależ nie trzeba zaliczać Łozińskiego ukrywającego się pod pseudonimem Mrugnięcie
Kapitularz ma być planowo za 20 dni z okazji Euroconu, na którym będzie wiele atrakcji diunowych wraz z wystawą Mrugnięcie

http://www.rebis.com.pl/rebis/public/news/news.html?co=print&id=1645&instance=1000&lang=pl&parent=0
RasTafari
Newbie
*

« Odpowiedz #209 : Sierpień 06, 2010, 12:03:30 pm »

no nie powiem ale perfekcyjny timing  Duży uśmiech

szkoda że nie mam czasu do Cieszyna pojechać  Płacz
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!