Archiwa Bene Gesserit - strona główna Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Wrzesień 05, 2010, 12:43:51 am
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja

+  Forum dyskusyjne Archiwów Bene Gesserit
|-+  Kroniki Diuny i inne media
| |-+  Miniseriale telewizyjne: Diuna i Dzieci Diuny
| | |-+  Wasze opinie na temat ekranizacji Dzieci Diuny.
« poprzedni następny »
Strony: 1 [2] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Wasze opinie na temat ekranizacji Dzieci Diuny.  (Przeczytany 6612 razy)
Orochimaru
Jr. Member
**

Odp: Wasze opinie na temat ekranizacji Dzieci Diuny.
« Odpowiedz #15 : Lipiec 05, 2009, 12:18:49 am »

Jestem po pierwszym odcinku- i dopóki nie przeczytam w całości dzieci to nie zabieram się za kolejne odcinki.
Serial dobry z tym że drażniły mnie pewne odstępstwa od książki- z tym załatwieniem maskaradnika czy tym jak karzeł grał na Duncanie.
Były to fragmenty które jakby wiernie odwzorować to przedłużyły by odcinek max o 5 minut.
Co do spiskowców to rozumiem odstępstwo od oryginału- jak na film to przypadło mi do gustu-był t osłuszny zabieg wywołujący poczucie spójności dzieła.
Póki co jestem na tak dla tego serialu
muaddib
Newbie
*

« Odpowiedz #16 : Lipiec 21, 2009, 08:34:11 am »

Mozecie podac link skad moglbym sciagnac ten serial?Bylbym bardzo wdzieczny.
Master
Jr. Member
**

« Odpowiedz #17 : Lipiec 21, 2009, 09:26:15 am »

Choćby z Allegro  Duży uśmiech  45 zł za film na trzech płytach DVD, z polskim lektorem w 5.1 to chyba nie drogo, prawda?
Orochimaru
Jr. Member
**

« Odpowiedz #18 : Sierpień 08, 2009, 05:38:24 pm »

No i skończyłem serial.
Niezły ale i tak książka bez porównania lepsza.
Wprawdzie przeczytałem dopiero 3 książki z oryginalnej serii lecz już mogę powiedzieć że jak dotąd obok Paula to najbardziej polubiłem Farad'na.
W całym serialu było go zdecydowanie mniej niż w książce choć zakończenie raczej potraktowało go minimalnie łagodniej niż w dziele literackim.
kefaa7
Newbie
*

« Odpowiedz #19 : Listopad 17, 2009, 02:22:54 pm »

Witam Wszystkich. Co do dzieci w "Dzieciach Diuny" to miniserialu nie oglądałem ale myślę, że niektóre dzieci w moich czasach, w wieku na przykład pięciu-sześciu lat mogły by spokojnie wygłaszać kwestie z Książki Franka Herberta. Jakiś czas temu widziałem dziecko wieku około trzech lat, które równie dobrze sobie radziło z "dorosłymi", poważnymi tekstami tylko miało specyficzny "dziecięcy" sposób wymawiania niektórych wyrazów. Mówię oczywiście o Polsce i o dzieciach w wieku przed pójściem do szkoły. Wielkie dzięki dla Futara za wzmiankę o brodatym naibie. Kiedy zobaczyłem tą nowszą ekranizację "Diuny" sam siebie próbowałem oszukiwać, że to tylko moje wyobrażenie a okazuje się, że ma potwierdzenie w tekście. Futarze, czy zechciałbyś przybliżyć, gdzie dokładnie znajduje się ta fraza. Niestety uniwersum Franka Herberta nie dorobiło się jeszcze takich stron jak chociażby Biblia (mam nadzieję, że to nie jest nietakt). Jeszcze raz dzięki Futarze. Pozdrawiam Piotrek. 14:21.  

Przepraszam za ewentualne plagiaty. "Anarchiuszu" bądź pozdrowiony. Pozdrawiam kefaa7.
Strony: 1 [2] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!